Mikor érdemes lecserélnie az autó akkumulátorát?

Nincs egyszerű válasz arra, hogy az autóakkumulátorok mennyi ideig tartanak. Lehetséges azonban általános eredményekről beszélni az iparági tapasztalatok alapján. Az autó akkumulátorának élettartama sok tényezőtől függ, beleértve a rezgést, az időt és a hőt.

A hő elősegíti az akkumulátorok által az elektromos áram előállításához használt kémiai reakciót. Emellett növeli az akkumulátor lebonthatóságát. Hűvösebb északi éghajlat esetén az akkumulátorok legalább 5 éves élettartamot tudnak tartani.

Autó akkumulátorának

A forróbb éghajlatú helyeken azonban ez inkább csak 3 év. Ezen túlmenően az akkumulátorok szélsőséges körülmények között találhatók, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 200 fokot. A hő elleni küzdelem érdekében az autógyártók az akkumulátort elkülönített helyekre szerelhetik, az akkumulátort a motortérben kívül helyezhetik el, vagy hővédő pajzsot raknak, gyakran a csomagtartó padlója vagy a hátsó ülés alá.

Idő

Az emberekhez hasonlóan az autóakkumulátorok is idővel öregednek és élettartamuk véges. Még a tökéletes működési körülmények között is egy autó akkumulátor annyira tönkremehet, hogy már a motort sem tudja beindítani. A gépjármű-használati szokások szintén hozzájárulnak az akkumulátor öregedéséhez.

Autó akkumulátorának
Autó akkumulátorának Goodyear

Azok a autók, amelyek főként rövid utakat tesznek meg, nem tudják teljesen feltölteni az akkumulátort, valamint a sokáig egy helyben álló autók akkumulátora is folyamatosan merül. Ilyen esetekben a karbantartó töltő használata lehetővé teszi az akkumulátor teljes feltöltését és meghosszabbítja élettartamát.

Rezgés

A rezgés az autóakkumulátor életében egy másik tényező, amely belső akkumulátor-alkatrészekben fizikai meghibásodást okozhat.

A rezgés hatásainak csökkentése érdekében a speciális hardver rögzíti az elemeket a helyükön, és megakadályozza azok mozgatását. A laza tartás vagy hiányzó mélység csökkentheti az autó akkumulátorának élettartamát.

Egyéb szempontok, melyeket érdemes figyelembe venni

A fent említett megfontolások mellett a hibásan működő töltőrendszer is csökkentheti az akkumulátor élettartamát. A túltöltés vagy a folyamatos alul töltés növeli az autó akkumulátorának öregedését. Más AGM vagy abszorbens üvegszövettel felszerelt új autók esetén az optimális élettartam érdekében szükség van a töltési sebesség ellenőrzésére, és az autógyártó megváltoztathatja a töltési stratégiát az autó akkumulátorának öregedésekor. Ha engedi, hogy egy akkumulátor teljesen lemerüljön, akkor nagyon sokat veszít az élettartamából, még akkor is, ha azt újre feltölti illetve üzembe helyezi.

Az autójához választott akkumulátor típusa változhat. Az elemek lehetnek fejlettebb AGM kivitelűek vagy a hagyományos ólomsavak. Sok autó az úton manapság hagyományos akkumulátorokat használ. Számos modell azonban AGM akkumulátorokat használ, amelyek kiömlésállóak és képesek kezelni az ismételt feltöltést és lemerülést, amivel a stop and start motoros autókban találkozhatnak, így optimalizálva az üzemanyag fogyasztást. Mivel a töltőrendszerek az akkumulátortípusra optimalizálódnak, ajánlott olyan akkumulátort használni, mint amilyet a gyárban adtak az autóhoz.

Összefoglalva

Ha egy autó új akkumulátort igényel, mindig jó minősítésű eladótól vásároljon, a lehető legújabb készletből autóalkatrészeket. Ne akarjon egy olyan akkumulátort, amely a polcon ülve csak merült és merült. Keressen akkumulátort kiterjesztett teljes cseregaranciával. A minőségi akkumulátorokhoz 3, vagy több évig ingyenes cseregarancia jár. Azokra a jótállásokra, amelyek hamarabb bekerülnek a minősített csereperiódusba, részleges kifizetésekre van szükség az autó akkumulátorának cseréjéhez, amikor a teljes fedezeti idő lejár.

Olvassa el egy másik nagyon tanulságos cikket a autó klímaberendezése.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *