Útmutató a pótalkatrészek őrült világához

Az autóalkatrészek bonyolult téma lehet, amely hajlamos összezavarodni. Ha szereti a barkácsolt autójavításokat, akkor tudja, milyen nehéz lehet megtalálni a megfelelő alkatrészt a megfelelő áron. Az autóalkatrészek beszerzésének útmutatója segít eldönteni, hogy milyen típusú alkatrészre van szüksége, és mi minden jár a vásárlással, ezért megemlítjük a lényeges tudnivalókat, és hogy mit kell tudni mind az alkatrészekről, mind az autókról általában. De kezdjük az elején, és nézzük meg, miből áll ez a világ. Nem gondoltam volna, hogy az autóalkatrészek csak egyféle típusból állnak, és könnyű őket kiválasztani, igaz?

Mik azok az autóalkatrészek és milyen típusúak vannak

Mint várható volt, nem vagyunk olyan szerencsések, hogy egyedi választást tudunk/lehetünk hozni, hanem különböző típusú autóalkatrészeket kell figyelembe vennünk.

Kezdjük azzal, amit OEM-nek nevezhetünk, ami egy angol rövidítés, és azt jelenti: Original Equipment Manufacturer. Vagyis az eredeti darabokat.

Ha javítás vagy csere céljából elviszi autóját egy márkakereskedésbe, ott csak vadonatúj eredeti alkatrészeket használnak. Ez az egyik oka annak, hogy a kereskedői javítások sokkal drágábbak. Általában az eredeti alkatrészek sokkal drágábbak, mint az utángyártott vagy használt alkatrészek. A legtöbbször nem kell extra pénzt költeni ilyen típusú autóalkatrészekre, de néha a kényelem, a korlátozott idő vagy az autótípus miatt mégis megteszi. Az OEM alkatrészek a rajongók kedvenc autóalkatrészei és a gyűjtők számára kötelező darabok.

Az autóalkatrészek bonyolult téma lehet, amely hajlamos összezavarodni.

Utángyártott autóalkatrészek

Aztán ott vannak az utángyártott autóalkatrészek, amelyeket jobban ismerünk, mint a megbízható szerelő alkatrészeit. Ha független szervizbe viszi autóját, az szinte mindig utángyártott alkatrészeket fog használni, hacsak nem kéri kifejezetten, hogy csak eredeti alkatrészeket használjanak. Bizonyos esetekben jobb, ha OEM alkatrészeket használ, mert azok jobb minőségűek, de általában nem lesz különbség. A legfontosabb, hogy a műhelygarancia kiterjedjen rájuk. Ezek új alkatrészek, néha módosított anyagokból (általában ellenállóbbak), hogy növeljék az autó teljesítményét, néha a gyártóház almárkái, néha pedig egyszerűen általános alkatrészek, sokkal olcsóbban.

Ha javítás vagy csere céljából elviszi autóját egy márkakereskedésbe, ott csak vadonatúj eredeti alkatrészeket használnak.

Használt autóalkatrészek

Egy másik lehetőség a használt autóalkatrészek. A használt nem azt jelenti, hogy régi vagy már nem használható. Ha olyan nagyméretű autóalkatrészeket vásárol, mint például motoralkatrészek, amelyeknek nem kell újnak lenniük, és amelyeket soha senki nem fog látni (olyan dolgok, mint a PCM, a sebességváltó stb.), akkor a használt egy nagyszerű megoldás. a javításhoz vagy a cseréhez nagyon kedvező áron.

Van azonban néhány alapvető dolog, amit tudnia kell ahhoz, hogy a lehető legjobb módon válasszon használt autóalkatrészeket, és ez a származás és a garancia lehetősége. A garantált használt mindig optimális választás.

Ha független szervizbe viszi autóját, az szinte mindig utángyártott alkatrészeket fog használni, hacsak nem kéri kifejezetten, hogy csak eredeti alkatrészeket használjanak.

Mi a legjobb választás az autóalkatrészek kiválasztásakor?

Az Ön számára a legjobb megoldás attól függ, hogy milyen típusú autóalkatrészeket keres, és mire valóak. Ha egy általánosan használt alkatrészt vásárol, például fékalkatrészeket, akkor erősen ajánlom az utángyártott alkatrészek vásárlását, de ha egy speciálisabb alkatrészt vásárol, akkor lehet, hogy csak online, vagy kereskedőtől, illetve roncstelepről szerezheti be.

https://www.youtube.com/watch?v=EgF01aSQyno

Van néhány dolog, amit a kereskedőtől szeretne megvásárolni, még akkor is, ha használt cserealkatrészek állnak rendelkezésre. Néhányan például utángyártott “univerzális” szűrőket vásárolnak. Az ilyen típusú autóalkatrészekkel az a probléma, hogy bár úgy hirdetik, hogy bármelyik autóval “kompatibilisek”, a valóságban nem azok. Ha pénzt szeretne megtakarítani, akkor valóban az utángyártott és használt autóalkatrészekre kell összpontosítania. Akár új, akár használt autóalkatrészeket vásárol, fontos, hogy minőségi, jó állapotú alkatrészeket válasszon. Ez kevesebb problémához, kevesebb javításhoz és több időhöz vezet az úton. Ha viszont Ön a gyűjtők közé tartozik, és az Öné egy jól karbantartott veterán autó, akkor csak kíváncsiságból olvasta el ezt a cikket: annak érdekében, hogy autója ne veszítsen értékéből, csak eredeti alkatrészeket használjon.

 

Az “autó légterelőknek” a járműveken használt légterelőket jelenti, amelyek tervezésük során a jármű aerodinamikájának javítására és a légáramlás szabályozására összpontosítanak. Ezek az elemek általában a jármű első vagy hátsó részén találhatók, és a sebesség növelése, a vezetési stabilitás javítása és az üzemanyag-hatékonyság optimalizálása érdekében vannak jelen. A légterelők különböző formákat és méreteket ölthetnek magukra, és az autógyártók tervezési csapatok széles skáláját alkalmazzák az optimális aerodinamikai tulajdonságok eléréséhez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *