Autóbiztonság még a fiatalabbaknak is

Gyakori tévhit, hogy az autósülés biztonságának növeléséhez csak az autósülés felszerelése bizonyos tartozékokkal járul hozzá. Egy dolgot azonnal tisztázzunk: semmiképpen sem ellenezzük az autósülések tartozékainak használatát, de szeretnénk világossá tenni, hogy ezek nem jelentenek különbséget. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy ezek a kiegészítő elemek javíthatják-e az autósülés teljesítményét: még maguk a kiskereskedők vagy a szaküzletek sem.

Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: a legtöbb autósülés-kiegészítőre nem ugyanazok a biztonsági előírások vonatkoznak, mint az autósülésekre. Nincsenek rögzített szabályok, amelyek garantálnák a működésüket a biztonság szempontjából, és még csak információt sem talál róluk. Egy dologban azonban biztosíthatjuk Önt: a csecsemők szállítására szolgáló eszközöknek szánt autósüléseket az anyagok minősége és teljesítménye szempontjából értékelni kell, és törésteszteknek is alá kell vetni. Nem minden tartozék megy azonban keresztül ezen a folyamaton.

Tanúsított autósülések és tartozékok

A fő különbség azok között van, akik autósülésekhez készítenek tartozékokat, és azok között, akik autósüléseket és kompatibilis tartozékokat is készítenek. Ebben a második esetben olyan termékekről beszélünk, amelyek valóban biztonságosak, mivel együttesen kerülnek értékelésre és tesztelésre.  Nagy előny a biztonság szempontjából, nem igaz?

A baba autósülések alszik
Az autós gyerekülés a kisgyermekes autóvezetéshez szükséges biztonsági felszerelés

Nyilvánvaló, hogy mivel tartozékokról beszélünk, nem olyan tárgyakról beszélünk, amelyek szükségesek vagy elengedhetetlenek a fő eszköz (az autósülés) megfelelő működéséhez, de nem akarjuk tagadni, hogy néhány ilyen lehetőség hihetetlenül kényelmes mind a szülők számára a praktikum, mind a gyermek kényelme szempontjából. Különösen kettő emelkedik ki az autósülések számos tartozéka közül.

Autóülések és tartozékok: biztonsági öv hosszabbítók

A biztonsági öv hosszabbítókat eredetileg olyan emberek számára tervezték, akik nyilvánvalóan túlsúlyosak voltak, és nehezen tudták használni a biztonsági öveket, mert azok túl rövidek voltak ahhoz, hogy teljesen és kényelmesen körbetekerjék őket. A biztonsági öv hosszabbítók működése egyszerű: a biztonsági öv füle és a csat közé szerelik be őket, hogy meghosszabbítsák a biztonsági öv tekerési kapacitását. Nem kellett sok idő, hogy ezt az eszközt az autóülésekhez is elkezdjék használni, és kedvenc kiegészítőként tűnt ki.

Autósülések
A gyermekeknek általában 12 éves korukig vagy 135 centiméter magasakig kell autósülést használniuk.

Ez azonban egyike azoknak az eseteknek, amikor tesztelt és tanúsított autósülés-kiegészítőket kell használni. Ennek oka, hogy különösen az ülésmagasítóval felszerelt csecsemőtartó eszközök esetében fennáll a veszélye annak, hogy a biztonsági öv nem tapad jól az eszközhöz, és baleset esetén lecsúszhat, így az üléshez való rögzítéshez szükséges zár nélkül marad. Ha nem biztos a már megvásárolt vagy még megvásárolandó hosszabbítókban, és úgy érzi, hogy gyermeke autósülése túl nagy a jármű biztonsági övéhez, azt tanácsoljuk, hogy fektessen be egy olyan autósülésbe, amely mindenféle probléma nélkül, hosszabbítók nélkül is beszerelhető. Csak egy dolgot tartson szem előtt: az autósülés tartozékai kényelmesek, de nem elengedhetetlenek!

Kiegészítők “felnőtt” autósülésekhez: fejtámlák

A fejtámlák hasonlítanak a babakocsi-betétekhez, mivel nem többek, mint triviális párnázott támaszok, amelyek segítenek maximalizálni gyermeke kényelmét, amikor az autóban ül. Mivel egyre több szülő vásárol egyre több autósülés-kiegészítőt, ez a bizonyos elem komoly vitát váltott ki. Mindenekelőtt olyan autós kiegészítőkről van szó, amelyek a gyermek kényelmét állítják be, de megváltoztatják az üléspozícióját, ami természetesen hajlamos arra, hogy egy kicsit előredőljön, és több lehetőségnek tegye ki az ütközéseknek.

Autóülés fejtámla párna áttekintése. Működik?

Nem ritka, hogy az autósülés-gyártóknak saját autósülés-kiegészítő termékcsaládjuk is van, amelyek a fejtámlát tekintik zászlóshajójuknak. Ezek a gyártók garantálni tudják a tartozékaik biztonságát, mert minden egyes általuk gyártott autósüléssel számos töréstesztet végeztek, figyelembe véve a gyermek üléshelyzetének kérdését is és különösen.

Ha tudni szeretné, hogy az Ön által használt fejtámla biztonságos-e, látogasson el a gyártó weboldalára vagy a Silux online áruházba, ahol megnézheti, milyen tartozékai vannak és mit ajánlanak az Ön autósüléséhez, illetve, hogy ezek között van-e a vásárlás tárgya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *