Mi történik, ha az üzemanyagszivattyú meghibásodik?

Az autó üzemanyagszivattyúja pontosan azt teszi, amit a neve sugall. Felelős azért, hogy az üzemanyagot a jármű benzintartályából a motorba pumpálja, hogy az beinduljon. 

Tekintettel arra, hogy az üzemanyagszivattyúk milyen kritikus szerepet játszanak az autók mozgatásában, a járművének ezt a részét jobban meg kell ismernie. Olvasson tovább az alábbiakban, hogy többet tudjon meg az üzemanyagszivattyúkról, arról, hogy mi történik, ha elromlik, és a rossz vagy hibás üzemanyagszivattyúk árulkodó jeleiről. 

Az autó üzemanyagszivattyúja pontosan azt teszi, amit a neve sugall.

Az üzemanyagszivattyúk fő szerepe

A mai járművek belső égésű motorral rendelkeznek, amely elektromos üzemanyagszivattyúval van felszerelve. Sok autó az üzemanyagtartályba szerelt, tartályba épített szivattyúval van felszerelve. Vannak olyanok is, amelyeknél a motor és a benzintartály között található egy soros szivattyú. 

Ha jól megérti az üzemanyagszivattyúkat és azok működését, könnyebb lesz megtanulnia, mi történik abban a pillanatban, amikor azok elromlanak. Ez azt is lehetővé teszi, hogy megállapítsa, mikor történik a probléma. 

  • A tartályban lévő üzemanyag áthalad a motorhoz vezető vezetéken. Az elektromos üzemanyagszivattyúk esetében ezt egy apró motor működteti, amely a benzintartályban lévő üzemanyagot az üzemanyagvezetéken keresztül felfelé húzza. A még mechanikus üzemanyagszivattyúval felszerelt régebbi járműveknél a szivattyú a vezérműtengely forgásával mozog, és a szívóerő húzza az üzemanyagot a vezetéken keresztül. 
  • Az üzemanyag az üzemanyagvezetéken keresztül jut el a hengerbe vagy a karburátorba. Az üzemanyagvezeték egyenesen a hengerhez vezet, vagy valahol máshol van egy gödör, a jármű motorjának felépítésétől függően. 
  • Az üzemanyagba levegőt fecskendeznek, hogy keveréket alkossanak. Az üzemanyag-befecskendezéses motorokban a levegő és az üzemanyag csak a hengerbe jutva egyesül. Manapság sok jármű rendelkezik üzemanyag-befecskendező rendszerrel. A karburátoros motoroknál az üzemanyagot levegővel együtt fecskendezik be, és a karburátorban keveréket alkotnak. A keverék ezután kerül a hengerbe. 
  • A tüzelőanyag elégetése energiát termel. A dugattyú összenyomja a hengerben lévő, meggyújtott levegő és üzemanyag keveréket. A gyújtógyertya szikrát hoz létre, amely meggyújtja a keveréket, és beindítja a dugattyút, miközben az üzemanyagkeverék a dugattyú mozgásával egyre jobban összenyomódik.
  • A forgattyús tengelyt most a felszabaduló energia hajtja. Most már hivatalosan is mozgásban van. Az üzemanyag már sikeresen tovább mozgatta járművét az úton, és hasznos élettartama befejezése után kipufogógáz formájában távozik. 
Tekintettel arra, hogy az üzemanyagszivattyúk milyen kritikus szerepet játszanak az autók mozgatásában, a járművének ezt a részét jobban meg kell ismernie.

Ennek az öt lépésből álló, látszólag egyszerű folyamatnak számos más, kisebb lépés van a két lépés között. Ezek mindegyike azonban az üzemanyagszivattyúval kezdődik. A másodiktól az ötödik lépésig nem történik meg, ha a tartályban lévő üzemanyag nem jut el a motorba, ahol a levegővel kellene egyesülnie. Ennek eredményeképpen egyáltalán nem fog haladni az úton. 

Mi történik, ha az üzemanyagszivattyúk meghibásodnak?

A meghibásodott vagy meghibásodott vezethetőségi problémákat és jelentős teljesítménybeli problémákat okoz az autójával kapcsolatban. Ha valami nincs rendben az üzemanyag-levegő aránnyal, és a hengerek nem kapnak elegendő üzemanyagot, a dugattyúk nem fognak begyulladni, és a motor nehezen fogja előre mozgatni járművét. Ez nem csak a gazdaságtalanságról vagy az alacsonyabb fogyasztásról szól. Az autója eleve nem fog beindulni, ha az üzemanyagpumpa már így is elég rosszul működik. 

Az autóalkatrészek az autószerelés alapvető építőelemei, amelyek biztosítják az autó megfelelő működését és teljesítményét.

Mennyi ideig tartanak az üzemanyagszivattyúk? A jármű általános működésében betöltött kritikus szerepük miatt az üzemanyagszivattyúkat úgy tervezték, hogy strapabíróak legyenek, és az autó élettartama alatt is kitartsanak. A legtöbbször az üzemanyagszivattyúkat nem kell kicserélni, amíg járműve el nem éri a legalább 100 000 mérföldet. Az üzemanyagszivattyúkról még az is ismert, hogy több mint 200 000 mérföldig tartanak. 

A meghibásodott üzemanyagszivattyú árulkodó jelei

Fontos, hogy elhozza autóját egy ellenőrzésre, ha az üzemanyagszivattyú meghibásodásának alábbi tüneteit kezdi mutatni:

Az autója vezetés közben elhal vagy zakatol 

Ha járműve vezetés közben leáll, rögtön észreveheti, hogy valami nincs rendben. Ha a motor menet közben leáll vagy pötyög, a lehetséges bűnös az üzemanyagszivattyú lehet. A meghibásodott üzemanyagszivattyú miatti alacsony nyomás azt jelenti, hogy a motor nem kapja meg a szükséges levegő- és üzemanyagkeveréket az égés beindításához, amely az autó meghajtásához szükséges. Ez különösen akkor lehet nyilvánvaló, ha autója stressz alatt van vagy gyorsul, például emelkedőn való haladás vagy nehéz teher vontatása esetén. 

Az autó nem hajlandó elindulni

Ha az autó nehezen indul vagy egyáltalán nem indul, akkor az üzemanyagszivattyú valószínűleg eltömődött vagy megsérült. Ha a jármű a kulcs elfordítása után még mindig forgolódik, de még mindig nem indul, az azért lehet, mert az üzemanyag nem jut el a motorhoz. Ha a jármű beindul, de a szokásosnál többször kell megforgatni, akkor szintén az üzemanyagszivattyú lehet a hibás. 

A motor surrogása vezetés közben 

A hibás üzemanyagszivattyú másik gyakori jele, ha a motor felpörög. Ez a motorba jutó túlzott mennyiségű üzemanyag eredménye. Amint ez megtörténik, a motorban hullámzást fog észlelni. Az autója többször felveszi és csökkenti a sebességet, még akkor is, ha nem nyúlt a fékhez vagy a gázhoz. 

Nyafogó hangok jönnek a hátsó ülésről

Nem, ezek a nyafogások nem a gyerekektől származnak. Ez az üzemanyagtartályod. Ha az üzemanyagtartály halkan zúgó vagy nyöszörgő hangot ad ki, az mindig rossz jel. Normál működés közben az üzemanyagszivattyú csak halk és szinte észrevehetetlen zümmögő hangot ad ki. Ha a hangmagasság jelentősen megnövekszik, érdemes egy szakértő szerelővel megnézetni. 

Érezhetően alacsonyabb fogyasztás 

A rossz üzemanyag-hatékonyság a hibás üzemanyagszivattyú másik gyakori tünete. Az üzemanyagszivattyú kopott vagy sérült alkatrészei csak azt eredményezik, hogy a motor felesleges üzemanyaga kárba vész. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.